0 322 458 44 98 - 458 26 21

Bebek ölümleri binde 29'dan 13'e düştü

İl Sağlık Müdürlüğü ve Çukurova Üniversitesi işbirliği ile Adana'da 35'incisi düzenlenen NRP Programı Uygulayıcı kursunda 22 hekim, 22 yardımcı sağlık personeli sertifika aldı.

Sağlık Müdürü Aytekin Kemik, son sekiz yılda bebek ölümlülüğünün Türkiye'de binde 29'dan binde 13'lere doğru düştüğünü belirterek, "Bebek ölümlülüğünde Adana tekli rakamlara düşüldü. Bu başarıda erken yenidoğan dönemi ölümlerinin azaltılması için bakanlığımızın yürüttüğü Yenidoğan Canlandırma (Neonatal Resusitasyon) Uygulayıcı eğitimlerinin önemli katkısı var. Hedefimiz, doğuma müdahale edecek tüm sağlık personelinin eğitim alması." dedi.

Adana'da 2010 yılının ilk 9 ayında 241 bebek ölümünün tespit edildiğini ifade eden Kemik, ilin, sağlık yapılanmasında il dışından gelen talebi de karşılamak durumunda olduğunu kaydetti. Sağlık kurum ve kuruluşlarından sadece Adanalının hizmet almadığını aktaran Kemik, bu yılın ilk 9 ayında Adana'da gerçekleşen il dışı bebek ölümü sayısının 187 olarak tespit edildiğini ifade etti.

"ALT YAPI İYİLEŞTİKÇE ÖLÜMLER AZALACAK"

Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Satar da toplumdaki ekonomik ve sosyal durumun iyileşmesi ve sağlık alt yapısının güçlendirilmesi ile bebek ve çocuk ölümlerinde önemli azalmalar gözleneceğini ifade etti.

Satar, "Yenidoğan (Neonatal ve Perinatal) ölümleri sosyal ve ekonomik gelişmelere daha az duyarlıdır. Bu ölümler erken tanı ve tedavi, gebelik ve doğum sırasında verilen bakımın iyileştirilmesi gibi sağlık ile doğrudan ilişkili önlemlerden daha fazla etkilenir." şeklinde konuştu.

44 KURSİYERE SERTİFİKA

Adana'da projenin başlamasından bu yana 35. kurs gerçekleştirildi. Hekimevi'nde yapılan Yenidoğan Canlandırılması (NRP) programı Uygulayıcı kursuna 22 kadın hastalıkları ve doğum uzmanları, çocuk sağlığı ve hastalıkları uzmanları, anestezi uzmanları, pratisyen hekim ile 22 yardımcı sağlık personeli (ebe, hemşire, anestezi teknisyeni, acil tıp teknisyeni ve paramedik) katıldı ve yapılan sınavda başarı gösteren 44 sağlık çalışanı sertifika almaya hak kazandı.

Çukurova Üniversitesi ve Sağlık Bakanlığı tarafından ortaklaşa gerçekleştirilen kursta eğitimi Prof. Dr. Mehmet Satar, Prof. Dr Nejat Narlı, Doç. Hacer Yıldızdaş, Uz. Dr. Gülser Erdem, Uz. Dr. Ümran Küçükgöz Güleç, Uz. Dr. Ferda Özlü, Uz. Dr. Erkan Özer, Uz. Dr. Levent Erten verirken, kurs sorumlusu olarak Sağlık Müdürlüğü Ana Çocuk Sağlığı ve Aile Planlaması Şube Müdürü Dr. Mutlucan Karaman görev aldı.